Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a continuat, în anul 2019 să deruleze programul educațional „Muzeul Viu”, care a inclus următoarele proiecte: Călători în preistorie și antichitate, Povestea ceasului – atelier: „Ceas de luat acasă”, Jucăria – atelier: „Păpușa mea unicat”, Istoria bicicletei – atelier: „Călătorie în timp…cu bicicleta”, Breasla croitorilor – atelier: „Ucenicul croitor”.
Activitățile s-au desfășurat în spațiul destinat educației muzeale, amenajat în anul 2019 la sediul muzeului, atmosfera plăcută și relaxantă fiind propice pentru participarea activă a copiilor atât la partea teoretică a proiectului, cât, mai ales, la cea practică, în atelierul în cadrul căruia, sub îndrumarea personalului de specialitate muzeal și a personalului didactic, aceștia au confecționat diferite obiecte corespunzătoare temei alese. Timpul alocat unui atelier educațional a fost, în medie, de două ore, entuziasmul manifestat de participanți fiind o dovadă a alegerii inspirate a atelierelor educaționale. Ca suport pentru învăţarea mai ușoară a istoriei, la lecțiile interactiv-creative, pe diferite teme, s-au utilizat pentru exemplificare bunuri culturale din patrimoniul muzeului nostru.
În cadrul temelor s-a prezentat teoretic, evoluția (istoria) ceasului, jucăriei, bicicletei și breslei croitorilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Copiii au putut să vizioneze o prezentare Powerpoint, unde s-a exemplificat cu fotografii, dar și obiecte patrimoniale din temele menționate, partea teoretică fiind urmată de atelierele în cadrul cărora s-au confecționat diverse lucruri manual din hârtie, lemn și alte materiale. Lucrările au avut legătură cu tema învățată anterior și au rămas în posesia copiilor. Cei mai mici dintre aceștia, preșcolarii, s-au bucurat la finalul activităților, de jucăriile puse la dispoziția lor. S-a constatat o creştere a preocupărilor legate de participarea la acţiuni interactive-creative la muzeu, temele propuse fiind pe placul copiilor, care au așteptat cu nerăbdare să revină la următoarele proiecte.
La proiectele din cadrul programului „Muzeul Viu” au participat 2651 de copii, dintre care 1044 în prima parte a anului 2019 (corespunzând semestului II din anul școlar 2018-2019) și 1607 în a doua parte a anului 2019 (corespunzând semestrului I din anul școlar 2019-2020).
Astfel, în prima jumătate a anului trecut au fost activi în cadrul atelierelor educaționale preșcolari din Baia Mare, de la Grădinița de Artă, Grădinița ,,Floare de Colț”, Grădinița ,,Genesis”, Grădinița ,,Maya”, Grădinița Nr. 4, Grădinița „Micul Prinț” și Grădinița Tăuții de Sus. Dintre școlarii din Baia Mare, menționăm elevii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială „Dr. Victor Babeș”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Nichita Stănescu”, Școala Gimnazială ,,George Coșbuc”, Școala Gimnazială ,,Octavian Goga”, Școala Gimnazială Nr. 18, iar din alte localități, Școala Gimnazială Baia Sprie, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie, Școala Gimnazială Remetea Chioarului, Școala Gimnazială Sălsig, Școala Gimnazială Bârsău de Sus, jud. Satu Mare. Aceștia au fost îndrumați, din partea muzeului, de către o echipă formată din: Bogdan Bobînă – coordonator, Miorița Ștef, Monica Ghiman, Florentina Creț și voluntar Ancuța Bobînă.
În ultima parte a anului trecut (octombrie-decembrie 2019) au participat la atelierele desfășurate la sediul muzeului un număr de 1607 copii, însoțiți de cadre didactice, de la Școlile Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir”, ,,Nichita Stănescu”, ,,Octavian Goga”, ,,Al. I. Cuza”, ,,Nicolae Iorga”, ,,Colegiul de Arte”, ,,Școala nr. 18”, ,,Avram Iancu”, ,,George Coșbuc” (din Baia Mare), Grădinița ,,Otilia Cazimir”, Grădinița nr. 25, Grădinița ,,Micul Prinț” (din Baia Mare), Grădinița cu Program normal din Baia Sprie și Școala Gimnazială din Lăpuș.
Echipa programului, în această perioadă, a fost formată din Alina Filip, coordonator (a asigurat prezentarea teoretică, suportul informațional, relația cu presa, postări Facebook și materiale pentru site-ul muzeului, întocmirea acordurilor de parteneriat), Viorica Mendre și Florentina Creț (pregătirea materialelor necesare pentru desfășurarea atelierelor, fotografierea activităților, igienizarea spațiului), Luca Minerva (creare afiș de prezentare). Echipa programului educațional a avut întregul sprijin al managerului instituției (dr. Viorel Rusu) și a beneficiat de suportul financiar și logistic al compartimentelor de specialitate (Marian Virginia, contabil șef, Aurelia Sabou, șef Birou Administrativ).