Am încheiat cu succes proiectul „Călători în preistorie și antichitate”

Am încheiat cu succes și bucurie în suflet programul educațional Muzeul Viu, proiectul Călători în preistorie și antichitate, din anul școlar 2018-2019. Alături de preșcolarii și școlarii care ne-au vizitat, am parcurs etapele evoluției noastre. Ne-am aventurat pe tărâmurile vânătorilor de mamuți, i-am văzut cum locuiau în peșteri și cum își ciopleau uneltele, ne-am plimbat prin așezările permanente ale meșteșugarilor și agricultorilor din neolitic, am studiat cu atenție topitul minereului din epoca bronzului, și am vorbit despre dragostea și curajul din Iliada, l-am vizitat pe Hades în infern, ne-am ascuns de săgețile cu venin ale lui Eros și am privit de departe lupta titanilor, am călătorit în jurul lumii să vedem fibrele textile folosite în fiecare țară și am deprins meșteșugul țesutului. Nu am putut să nu vorbim și despre vechea tradiție de întâmpinare a primăverii, cu frumosul și simbolicul mărțișor.
Toate activitățile din cadrul programului nu ar fi fost posibile fără implicarea unor persoane care au pus suflet, pasiune și multă muncă. Aș vrea să mulțumesc frumos voluntarului doamna dr. Ancuța Bobînă, pentru implicare, pentru weekend-urile și după-amiezile dedicate acestui program. Le mulțumesc frumos și doamnelor conservatoare Miorița Ștef, Monica Ghiman și gestionarului custode doamnei Florentina Creț, fără ajutorul lor acest program nu s-ar fi putut desfășura. Un suport important l-am primit și din partea Asociației Umanitare Împreună pentru Ei, materialele donate, susținerea cazurilor sociale participante la proiect și cuvintele de încurajare ne-au determinat să trecem peste obstacolele ivite.
Acest proiect nu ar fi avut succes, dacă dumneavoastră doamnelor educatoare și învățătoare nu ați fi avut încredere în noi și în activitățile desfășurate. Vă mulțumim frumos pentru încurajări, pentru susținere și pentru cuvintele și surprizele frumoase, sperăm că am îndemnat copiii spre studierea istoriei și a mediului înconjurător, că le-am stârnit curiozitatea și le-am satisfăcut setea de cunoaștere.
În anul școlar 2018-2019, curtea Muzeului a fost plină de zâmbetele a 2.200 de copii din Baia Mare, Baia Sprie, Sălsig, Bârsău de Sus etc. Le mulțumim pentru vizită preșcolarilor de la Grădinița de Artă din Baia Mare, alături de doamnele Costin Simona Dana, Georgeta Floroiu, Sava Lidia, Rodica Moldovan, Onea Dorița, Oltean Lucia, Monica Burzac, Angela Turcitu, Nicoleta Ilieș și Alina Mureșan. Celor de la Grădinița Floare de Colț din Baia Mare, coordonați de doamnele Rodica Motica și Ioana Șuștic, piticii de la Grădinița Genesis din satul Săsar, com. Recea, care ne-au vizitat însoțiți de doamna educatoare Rusz Daniela și doamna directoare Naomi Borota. Celor de la Grădinița Maya din Baia Mare, alături de doamna directoare Botiș Alexandrina și doamna Rablău Diana. Frumoasa vizită a copiilor de la Grădinița Tăuții de Sus (Școala Gimnazială „Ioan Slavici”), coordonați de doamnele educatoare Camelia Hanganu și Eva Krompaczki. Preșcolarii de la Grădinița Nr. 4 din Baia Mare, alături de doamnele Zorica Bota, Maria Ardelean, Ana Rus și Florica Rohnean. Le mulțumim și copilașilor de la Grădinița Micul Prinț din Baia Mare, grupa mare „Steluțele”. Alături de doamna directoare Fănățan Maria și doamnele educatoare Ghit Rodica Daniela și Filip Maria ne-au prezentat momentul artistic „100 de ANI. ROMÂNIA LA MULȚI ANI!!”.
Dintre școlari ne-au vizitat elevii de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Baia Sprie, alături de doamnele Vava Marcela și Mihaela Făt, Școala Gimnazială din Baia Sprie, copii coordonați de doamnele învățătoare Annamaria Lăpușan, Elisabeta Derecskei, Aurica Pășcan, Dan Georgeta, Chereji Anamaria Pode Raluca, Toldaș Lia, Florina-Mihaela Nemet, Monica Liliana Papp, Voichița Chînța, Anamaria Sabadîș, Dorina Zalhău și Cristina Ioana Drincal. De la Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din Baia Mare, copiii au venit alături de doamnele Voichița Buda, Monica Smical, Ioana Zubașcu, Cosma Dana și Lodin Elena Cristina. De la Școala Gimnazială Dr. Victor Babeș din Baia Mare, elevii coordonați de doamna profesoară Babiciu Silvia. Cei de la Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu au venit împreună cu doamna dirigintă Cadar Maria și doamna profesoară Manu Rodica. Ne-au încântat cu prezența lor elevii de la Școala Gimnazială Nicolae Iorga, însoțiți de doamnele învățătoare Selek Vanda, Onișe Natalia și Kato Anca, și cei de la Școala Gimnazială Avram Iancu din Baia Mare, alături de doamnele învățătoare Luminița Bălan, Sonia Corpodean, Ioana Coza, Daniela Florian, Odarca Deac și Maria Berlinger. Ne-au călcat pragul și copiii de la Școala Gimnazială Nichita Stănescu din Baia Mare împreună cu doamnele învățătoare Antonela Căprar și Ana Maria Tyekar, de la Școala Gimnazială din Remetea Chioarului însoțiți de doamna Macarie Amalia, de la Școala Gimnazială Nr. 18 din Baia Mare, alături de doamnele Darolți Amalia, Șiluman Ionela, Butean Monica, Maghiari Helga, de la Școala George Coșbuc din Baia Mare coordonați de doamnele învățătoare Gabriela Cîmpianu și Alina Bozga, cei de la Școala Gimnazială Bârsău de Sus, jud. Satu Mare alături de doamna învățătoare Anca Robel, de la Școala Gimnazială Octavian Goga din Baia Mare, coordonați de doamna învățătoare Elena Pustai-Codreanu și doamna bibliotecar Dana Oanță și de la Școala Gimnazială din Sălsig, alături de domnul învățător Viorel Daniel Taloș și doamnele Corina Krișan, Mădălina Dumitraș, Elena Cirțiu, Pop Silvia Alina, Adriana Ciocean și Adina Daniela Lazar.
Dragi copii, datorită vouă muzeul a prins viață, și în sfârșit am simțit că îndeplinim cu adevărat misiunea, aceea de a fi o instituție aflată în serviciul societății și al dezvoltării acesteia, deschisă publicului, care prezintă și expune, în vederea studiului, educației și divertismentului, mărturiile tangibile și intangibile ale oamenilor și mediului lor.
Voi sunteți viitorul nostru, iar ca acesta să fie unul frumos e bine să cunoașteți trecutul, iar cel mai bun păstrător al trecutului este Muzeul de Istorie!
Vă mulțumim încă odată și vă urăm o vacanță plăcută și plină de aventuri!
Cu drag și respect,
muzeograf dr. Bogdan Bobînă.

 

Share This Post On