Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus

 

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș, vă invită marţi, 30 ianuarie, ora 13,00 (la sediul muzeului din Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3) să participați la vernisajul expoziției „Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus”.

Cercetările arheologice au început în anul 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ogrăzi. Cercetările au fost conduse de doamna Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş de atunci, care a fost ajutată de copii cu vârste între 10 și 15 ani, membri ai Cercului de Istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În prima campanie de cercetări arheologice de la Ogrăzi au fost descoperite un număr de 191 de monede. A doua campanie s-a desfăşurat în anul 1986 şi a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede. Astfel, în localitatea Oarţa de Sus. Ogrăzi au fost descoperite un număr de 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Expoziţia îşi propune să prezinte publicului larg tezaurul de denari romani de argint descoperit la Oarţa de Sus, acesta având o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României, în special pentru zona din imediata vecinătate a limesului roman,  fiind unic din perspectiva descoperiririlor similare de pe teritoriul administrativ al actualului judeţ Maramureş. Alături de tezaurele de la Ghirişa I, Ghirişa II și Teceu, cel de la Oarţa de Sus se numără printre cele mai importante tezaure descoperite în afara graniţelor nordice şi nord-vestice ale provinciei romane Dacia.

Expoziţia (al cărei curator este Raul Cardoș, muzeograf) va putea să fie vizitată la sediul muzeului, de marţi până duminică, între orele 10,00 – 16,30.

Share This Post On