Muzeograf băimărean prezent la un eveniment arheologic în Polonia

În perioada 25-26 mai a avut loc la Starachowice (Polonia) evenimentul arheologic intitulat „Zelazne Korzenie (Iron Roots)”, organizat de către Swiętokrzyskie Stowarzyszenie Dziedzictwa Przemysłowego (Asociația Patrimoniului Industrial dinŚwiętokrzyskie, Kielce), Nature and Technology Muzeum și Jan Pazdur Ecomuseum din Starachowice sub coordonarea arheologului dr. Andrzej Przychodni.

Evenimentul a avut trei componente principale: educativă, științifiică și experimentală. Prima zi a fost dedicată părții educative. A fost amenajată o tabără antică funcțională unde 800 de elevi din localitate au avut parte de un ghidaj de specialitate în care le-au fost prezentate elemente de civilizație celtică, germanică, romană și, din partea delegației române, elemente de civilizație dacică. A doua zi a avut loc o masă rotundă unde, alături de alți arheologi din Polonia, dr. Marius Ardeleanu de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a prezentat rezultatele cercetărilor arheologice desfășurate de instituția băimăreană la Bozânta Mică – Grind.

Pentru partea experimentală delegația română a gătit într-un vas din lut, replică a unui vas de gătit descoperit în situl arheologic mai sus amintit. De asemenea la evenimentul arheologic au fost realizate experimente legate de producerea fierului deoarece în această zonă (Munții Świętokrzyskie) s-au produs în primele secole din mileniul I după Chr. aproximativ 8000 de tone de fier. Suma a fost calculată pe baza cercetării realizate de Prof. Kazimierz Bielenin, care a estimat numărul cuptoarelor de producere a lupelor din fier ca fiind de aproximativ 400.000, zona Munților Świętokrzyskie fiind astfel unul din centrele cele mai importante de producție a fierului în antichitate.

Astfel de evenimente sunt des întâlnite în spațiul european, scopul lor fiind acela de a facilita publicului o mai ușoară înțelegerea a unor fenomene din trecut. Muzeul băimărean, singura instituție muzeală din țară invitată la astfel de evenimente experimentale în Polonia, va fi reprezentată în acest an, printr-o delegație coordonată de arheologul Marius Ardeleanu, la încă două astfel de evenimente: „Dymarki Świętokrzyskie” (iulie), cel mai vechi festival arheologic din Polonia, ajuns în acest an la ediția cu numărul 54 și la „Warsztaty rzemiosi antycznych/ Ancient crafts workshops” (septembrie) eveniment dedicat reproducerii unor meșteșuguri din antichitate (fotografii de Anna Maria Bielecka – Foto Elve și Bogusława Olejnik).

 

Share This Post On