Muzeul Viu 2022

Educația, alături de conservarea patrimoniului, este una dintre funcțiile principale ale oricărui muzeu modern. Chiar dacă putem argumenta că educația este tocmai fundamentul conceptului de muzeu, istoric vorbind, în societatea europeană și americană rolul de instituție educațională îi este recunoscut muzeului abia din primele decenii ale secolului al XX-lea și cu precădere după cel de-al Doilea Război Mondial. În această perioadă a anilor 1940-1950, din ce în ce mai multe cadre didactice recunosc potențialul educațional al muzeelor și încep să organizeze așa-numitele excursii cu clasa. Prin aceste excursii, elevii aveau acces direct la materialul studiat teoretic în incinta școlii, având totodată ocazia să mânuiască obiectele, fiindu-le stimulată întreaga paletă a simțurilor. Astăzi, educația muzeală nu se mai limitează doar la excursii cu clasa sau la ghidaj, ci a devenit o activitate diversificată dar coerentă din punct de vedere conceptual. Educația muzeală, în toate formele sale, este o datorie a fiecărui muzeu față de comunitatea pe care o deservește.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se îngrijește de această datorie prin valorificarea patrimoniului în expoziții, ghidaj muzeal realizat de specialiști, sesiuni de comunicări, publicații și, începând cu anul 2005, prin programul de educație muzeală Muzeul Viu, destinat elevilor.

În prima jumătate a anului 2022, în cadrul programului Muzeul Viu, 1215 elevi din clasele primare și gimnaziale din județ s-au bucurat de activitățile susținute de colegele Alina Filip și Viorica Mendre: “Vânătoarea de comori în adâncuri”, “Să scriem frumos”, “Laboratorul de minuni”, “Ucenicul croitor”, “Baia Mare, orașul meu”, “Călătorie în lumea monedelor”, “Unelte din piatră în preistorie”, “Selfie la muzeu”, “Ceramica pentru toți”, “Podoabe și accesorii de-a lungul timpului”, “Sigilii și simboluri medievale”, “Învățăm să desenăm artefacte” și “Cercetaș în oraș”.

În toamna anului 2022, echipa Muzeul Viu a fost compusă din colegii Oana-Alexandra Chirilă, Monica Ghiman și Gabor Mora și a funcționat într-un regim diferit: am decis ca activitățile de educație muzeală oferite de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie să fie stabilite împreună cu cadrele didactice ale căror elevi ne trec pragul. Având în vedere faptul că ne-am dorit o colaborare productivă și de bună credință, am decis să limităm numărul de clase la 10. Am considerat că un număr mai mic de clase participante ar însemna și o cooperare mai strânsă. Pentru a putea participa la program, solicitant și pentru dumnealor, cadrele didactice dornice a trebuit să ne trimită o scrisoare de intenție. Ca urmare a acestei selecții, echipa Muzeul Viu a colaborat cu doamnele Delia Bîrle (Școala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Baia Mare), Monica Butean (Școala Gimnazială Nr. 18 Baia Mare), Laura Ciociu (Școala Gimnazială “Nichita Stănescu” Baia Mare), Odarca Deac (Școala Gimnazială “Avram Iancu” Baia Mare), Natalia Fornvald (Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” Baia Mare), Claudia Gligan (Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri” Baia Mare), Camelia Minghiraș (Școala Gimnazială “George Coșbuc” Baia Mare), Vanda Selek (Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” Baia Mare), Alina Terec (Școala Gimnazială “George Coșbuc” Baia Mare) și Oana-Diana Zoicaș (Școala Gimnazială “George Coșbuc” Baia Mare).

Prima noastră întâlnire cu elevii claselor selectate în program s-a desfășurat chiar în sălile de clasă, iar în cadrul acestei activități ne-am prezentat, le-am explicat câteva reguli de conduită într-un muzeu și ne-am jucat împreună jocul antic “Rota”, strămoșul jocurilor moderne “Moara” și “X și O”. Apoi, copiii au fost invitați să ne viziteze la sediu, unde am derulat împreună, precum și cu implicarea colegilor Ioan Botiș și Raul Cardoș, activitățile stabilite cu doamnele învățătoare în prealabil: clasa I – “Tehnica Mozaicului”, clasa a II-a – “Însemne heraldice”, clasa a III-a – “Istoria scrisului” și clasa a IV-a “Analiză de artefact”. În total, pe parcursul semestrului de toamnă a anului 2022, am susținut 20 de activități de educație muzeală pentru 242 de beneficiari, elevi ai claselor primare din județ.

Fiecare dintre temele și activitățile programului Muzeul Viu este aleasă și dezvoltată de specialiștii noștri cu scopul nu doar de a le insufla copiilor un simț al timpului istoric ci și de a le crea o strânsă legătură cu județul și comunitatea în care cresc. Muzeul Viu va continua și în 2023. Pentru informații referitoare la derularea programului Muzeul Viu vă rugăm să urmăriți pagina web maramuresmuzeu.ro, paginile de Facebook Muzeu Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Viu, precum și pagina de Instagram @muzistarhmm.

Vă mulțumim pentru încrederea acordată și pentru perena colaborare!

Share This Post On