Pe urmele lui Marte. Războinici și artizani de prestigiu în lumea antică.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a depus la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a câștigat finanțarea pentru proiectul cultural „Pe urmele lui Marte. Războinici și artizani de prestigiu în lumea antică”, suma care va fi acordată fiind de 34.200 lei.
Muzeul băimărean continuă astfel tradiția proiectelor culturale câștigătoare la AFCN, în perioada 2010-2014 fiind implementate proiectele ”Mari civilizații ale Antichității” (trei ediții) și ”Muzeu fără bariere – accesul la cultura muzeală a persoanelor cu dizabilități” (trei ediții).
Proiectul cultural „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică” îşi propune o incursiune în lumea impresionantă a unor tipuri de războinici existenţi în lumea antică, a armelor, armurilor şi a tehnicii de realizare a acestora prin prezentarea, în cadrul unor expoziţii itinerante, a unor piese de echipament militar ce aparţin patrimoniului arheologic al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi al partenerilor muzeali ai acestuia (Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud), a unor reconstituiri de costume militare antice şi a unor ateliere de creaţie/workshop-uri demonstrative şi interactive. Proiectul este propus a se derula pe o perioadă de trei ani, în fiecare an vor fi prezentate câte trei tipuri de războinici cu echipament militar complet. Pentru anul 2016 au fost alese ca teme costume, piese de armament şi ateliere de lucru ce au stat la baza existenţei unor războinici din a doua jumătate a mileniului I înaintea erei noastre (un războinic grec, unul celtic şi unul germanic).
Argumentul esenţial în alegerea acestor teme îl constituie impactul produs în ultima vreme de mediatizarea tot mai intensă, dar nu întotdeauna în concordanţă cu realităţile istorice, a diferitor civilizaţii prin diferite mijloace: filme artistice, filme documentare, beletristică, festivaluri şi asociaţii de reconstituire istorică, etc. În acest context, caracteristica principală a organizării acestor expoziţii şi workshop-uri o constituie încercarea de a familiariza publicul vizitator cu realităţile arheologice în scopul de a completa şi corecta informaţiile provenite din alte surse decât cele ştiinţifice.