Programul „Colecții și colecționari”: expozițiile temporare „Colecția Sasi Nagy Béla.
Medalii și insigne românești pe tematică medicală”, „Colecția Kovács”
În cadrul programului „Colecții și colecționari”, derulat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş încă din anul 2007, publicul va putea admira, începând din data de 28 decembrie 2021, două noi expoziții temporare: „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală”, respectiv „Colecția Kovács”.
„Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală”
La sfârşitul anului 2011, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi-a îmbogăţit patrimoniul științific cu impresionanta colecţie Sasi Nagy Béla. Colecţia însumează 2.202 bunuri culturale mobile, fiind formată din bunuri arheologice (288 bucăți), monede de argint şi de bronz din secolele I–IV d. Hr. (89 bucăți), medalii şi plachete atât românești, cât și străine cu tematică medicală (767 bucăți), respectiv insigne românești și străine cu tematică medicală (1.058 bucăți).
Anterior momentului achiziționării de către instituția muzeală, valoarea excepțională a pieselor din colecție era cunoscută numai de un cerc restrâns de prieteni și de colecționari, însuflețiți de pasiunea de a aduna vestigiile trecutului. În ziua de 23 mai 2008, sub genericul „Colecţii şi colecţionari”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a organizat expoziţia temporară „2500 de ani de medicină ilustrată în numismatică”, prin intermediul căreia au fost expuse aproximativ 600 de piese din colecția lui Sasi Nagy Béla. După valorificarea culturală de la Baia Mare, expoziţia a fost preluată de Muzeul Județean Satu Mare. La puţin timp după itinerare, inima lui Sasi Nagy Béla, care a bătut aproape o jumătate de secol pentru medalistică şi numismatică medicală s-a oprit pentru totdeauna.
După trecerea în eternitate a lui Sasi Nagy Béla, colecția a fost moştenită de Nagy Ileana, sora colecționarului. În a doua jumătate a anului 2011, Nagy Ileana a luat legătura cu conducerea muzeului nostru intenționând să îndeplinească o dorință importantă a fratelui său, aceea de a nu risipi, ci de a păstra într-o formă unitară şi compactă tezaurul numismatic și medalistic, adunat în aproximativ o jumătate de secol, în patrimoniul științific a muzeului băimărean. În acest context, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Maramureș și prin intermediul programului de achiziții patrimoniale, în luna decembrie a anului 2011, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a achiziționat colecția Sasi Nagy Béla, aceasta fiind una dintre cele mai importante colecții științifice deținute de instituția noastră muzeală.
Expoziția „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală” oferă publicului vizitator posibilitatea de a admira cele mai valoroase piese din colecția muzeală menționată. Din punct de vedere tematic, piesele medalistice expuse sunt structurate pe mai multe subteme: Personalităţi, Învăţământ medical – Universităţi, Spitale – Instituţii, Medicină militară, Crucea Roşie Română, Igienă, Congrese – Simpozioane medicale și Miscellanea. Expoziția mai cuprinde insigne cu tematică medicală, acestea făcând referire atât la Societatea Națională de Cruce Roșie din România și la alte organizații implicate în învățământul și asistența medicală, cât și la diferite congrese, simpozioane și reuniuni medicale românești.
„Colecția Kovács.”
Alcătuirea colecţiilor „Kovács„, cu un număr de circa 20.000 piese, aparţine preotului reformat Kovács Gyula din satul Berea, care s-a stabilit în această localitate în anul 1951 şi a început să se intereseze de vestigiile arheologice din raza comunelor Ciumeşti-Berea, Sanislău, Foieni (actualmente în județul Satu Mare) . Din hotarul acestor comune a identificat pe teren în jur de 100 situri arheologice de la epoca mezolitică şi până la perioada medievală.
Cea mai mare parte a Colecţiei Kovács a fost achiziţionată în 1961 de Muzeul din Baia Mare, o parte, formată din 660 de obiecte ajunge în 1967 la Muzeul Orăşenesc Carei, pentru ca restul să fie achiziţionat de Muzeul Judeţean Satu Mare în 1977. Preotul Kovács Gyula a avut cunoştinţe serioase privind domeniul descoperirilor arheologice, a studiat o serioasă bibliografie de specialitate, a devenit un arheolog-autodidact, iar la nivelul anilor 1960-1970 a determinat relativ corect, din punct de vedere cronologic şi cultural.
Identificarea pe teren a materialului arheologic colecţionat a necesitat o muncă de cercetare de peste un deceniu, fiindcă azi nu mai apare dispersarea naturală a urmelor de locuire (gropi, locuinţe, extinderea aşezărilor şi a diferitelor situri). Multe descoperiri provin din morminte care în lipsa datelor şi contextelor de descoperire greu se pot reconstitui. Munca este îngreunată şi prin faptul că din diferitele puncte de hotar menţionate, uneori cu extindere mare, provin materiale arheologice foarte variate din punct de vedere cronologic şi cultural. Azi, cu toate greutăţile întâmpinate, aproape 90% din siturile semnalate în colecţie au fost identificate pe teren. În cadrul expoziției temporare au fost expuse câteva zeci de piese reprezentative din cadrul „Colecției Kovács” grupate în câteva categorii: unelte (lame din silex și obsidian, cuțite din silex și fier, fragment de rășniță, rondele, fusaiole din lut, topoare și dălți din piatră), piese de armament (vârfuri de săgeți sin silex și bronz), piese de podoabă (o mărgea din sticlă și o brățară din bronz) și vase din lut. Din punct de vedere cronologic sunt reprezentate toate perioadele istorice din cadrul colecției, din perioada neolitică până la ev mediu.