Rezultatele cercetărilor arheologice de la Sălnița – Custura Cetățelei prezentate la Constanța

Începând cu anul 2019, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a desfășurat, cu sprijinul Clubului de Speologie Montana din Baia Mare, campanii de cercetare interdisciplinare la Sălnița – Custura Cetățelei, rezultatele fiind deosebite. Prin cercetările din 2019 și 2020 de pe Custura Cetățelei, s-a urmărit stabilirea stratigrafiei sitului și confirmarea existenței unui eventual sistem de fortificație medievală. Materialele arheologice descoperite aparțin eneoliticului final / epocii timpurii a bronzului – cultura Coțofeni (3500-2500 a. Chr.), epocii târzii a bronzului – cultura Suciu de Sus (a doua jumătate a mileniului al II-lea a. Chr.) și epocii medievale (secolele XIII-XIV). În 2021 și 2022 s-au cercetat peșterile Șura Dracului și Gaura din Cetățeaua, confirmându-se că au fost locuite pentru o scurtă perioadă în preistorie, fiind descoperite fragmente ceramice, artefacte din piatră și os aparținând culturilor Coțofeni și Suciu de Sus, dar și fragmente ceramice și monede medievale. Cercetările arheologice din 2023 și 2024 au avut ca obiectiv confirmarea prezenței sau absenței materialelor arheologice pe Șaua de Legătură dintre punctele Custura Cetățelei și Cetate, în 2024 cercetările axându-se pe terasările de pe Șaua de Legătură.

În perioada 28-30 mai 2025, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, s-a desfășurat cea de-a LIX-a ediție a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice, organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Din partea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare au participat, în cadrul secțiunii dedicate perioadei preistorice, muzeografii Raul Cardoș și dr. Marius Ardeleanu. Prin intermediul comunicării Cercetările arheologice de la Sălnița – Custura Cetățelei (jud. Maramureș). Campania 2024, cei doi muzeografi au prezentat rezultatele cercetărilor efectuate anul trecut pe Șaua de Legătură dintre punctele Custura Cetățelei și Cetate, situate pe teritoriul localității Sălnița, comuna Vima Mică.

Evenimentul a reunit peste 200 de specialiști din întreaga țară, iar în cadrul său au fost prezentate rezultatele cercetărilor arheologice preventive și sistematice efectuate la nivel național în cursul anului 2024. Au fost prezentate peste 100 de comunicări împărțite din punct de vedere cronologic pe 4 secțiuni, între care 4 comunicări în plen, 26 la secțiunea Preistorie, 18 la Epoca Fierului, 35 la Epoca Romană și 22 la Epoca Medievală. În ziua de vineri, 30 mai 2025, a fost efectuată o excursie la Hârșova, unde a avut loc inaugurarea oficială a noului Punct Muzeal „Cetatea Carsium”.

Share This Post On