Scoate capul din computer

Scoate capul din computer – curs de explorare și dez-plictisire

Aflat în al doilea an de activitate și organizat de Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, clubul își desfășoară activitatea atât la Bastionul Măcelarilor cât și la Biblioteca Județeană.
Într-o lume în care suntem din ce în ce mai dependenți de diverse dispozitive electronice copiii sunt adesea ”victime” ce își folosesc prea puțin simțurile pentru a cunoaște și experimenta lumea. Clubul încearcă, prin activitățile organizate în mare parte în aer liber, să îi pună pe copii într-o mai bună legătură cu natura, cu corpul lor.
Ce se întâmplă de fapt la acest club?
La Bastion, activitatea se desfășoară cu preponderență în aer liber. Din anul 2014, în curtea Bastionului există o mică Grădină de Fluturi (special concepută pentru atragerea fluturilor și a altor polenizatori), ce însumează aproximativ 150 de specii de plante, dintre care o mare parte sunt aromatice și medicinale. În acest spațiu, copiii explorează și se familiarizează cu plantele, insectele, păsările care trăiesc acum în acest mic univers, învață despre legăturile dintre ființele vii; gustul, mirosul, memoria vizuală ori cea tactilă le sunt solicitate și se ”antrenează” prin diverse jocuri și provocări.
În același cadru, copiii vor fi îndrumați să ia aminte la patrimoniul arboricol al orașului, învățând despre rolul copacilor în viața noastră, recunoașterea câtorva specii de bază, urmărirea ciclurilor naturale din viața acestora.
Ca moștenitori ai patrimoniului istoric și cultural, copiii asimilează, prin joc, noțiuni legate de istoria Bastionului, a orașului Baia Mare și experimentează, în atelierele demonstrative, tehnici de lucru ale meșterilor tradiționali (olărit, țesătorie, broderie, cioplirea lemnului, împletit de nuiele și altele), confecționându-și ,cu mâinile lor, mici podoabe ori obiecte decorative.
La Biblioteca Județeană, activitățile vor urmări familiarizarea copiilor cu lumea cărților reale – dar nu numai. Membrii clubului fi încurajați și învățați cum să folosească toate facilitățile oferite de Bibliotecă. De asemenea, activitățile legate de meșteșugurile tradiționale vor continua în acest spațiu în perioada de iarnă.
Coordonatorul atelierului este Minerva Luca, conservator în cadrul Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

curs_bastion_biblioteca