Bresle din Baia Mare – de la meșteșug la artă

Breslele lăcătușilor, fierarilor și armurierilor

Începând din data de 14 iulie 2023, ora 12.00 vă invităm să vizitați expoziția care prezintă câteva aspecte ale meșteșugurilor medievale din Baia Mare. Aceasta este dedicată tuturor persoanelor interesate de istoria noastră din perioade medievale, de istoria orașului Baia Mare și obiectele deosebite făurite de meșterii de atunci.

Meșterii din perioada medievală erau organizați în așa-numitele bresle, iar câteva dintre cele mai reprezentative sunt cele legate de prelucrarea metalelor: lăcătușii, fierarii și armurierii.

Colecția muzeală ne permite prin varietatea pieselor din epoca medievală, să vă prezentăm o poveste legată de meseriile fierarilor, armurierilor și lăcătușilor, dar și alte câteva bresle, care prin anii 1800 s-au unit pentru a-și putea desfășura activitățile mai organizat. Obiectele expuse sunt diverse: chei, lacăte, sigilii, săbii și teci de săbii foarte frumos lucrate și alte astfel de obiecte din patrimoniul muzeal. Exponatele demonstrează priceperea și arta pe care meșteșugarii din perioada evului mediu o stăpâneau. Pentru a primi statutul de meșter trebuiau să treacă prin perioada uceniciei, iar mai apoi să dea un test de pricepere. Nu oricine reușea, meșterii fiind numiți în număr limitat.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 14 iulie 2023 la ora 12.00 la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, localizat pe strada Monetăriei nr. 1-3. Expoziția va fi deschisă în lunile iulie și august 2023.

Text: dr. Sorana Mișca – muzeograf și curator expoziție

Share This Post On