„Colecția Sasi Nagy Béla. Descoperiri arheologice” și „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne medicale străine pe tematică medicală”

Programul „Colecții și colecționari”: expozițiile temporare „Colecția Sasi Nagy Béla. Descoperiri arheologice” și „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne medicale străine pe tematică medicală”

În cadrul programului „Colecții și colecționari”, derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş încă din anul 2007, începând de miercuri, 21 decembrie 2022, publicul poate vizita două noi expoziții temporare: „Colecția Sasi Nagy Béla. Descoperiri arheologice” și „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne medicale străine pe tematică medicală.

Expozițiile oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira atât bunuri arheologice, cât și medalii și insigne străine cu tematică medicală – piese care fac parte din impresionanta colecţie Sasi Nagy Béla, achiziționată de instituția noastră muzeală la finele anului 2011.

Colecţia Sasi Nagy Béla însumează 2.202 bunuri culturale, fiind alcătuită din bunuri arheologice (288 bucăți), monede de argint şi de bronz din secolele I–IV d. Hr. (89 bucăți), medalii şi plachete atât românești cât și străine cu tematică medicală (767 bucăți), respectiv insigne românești și străine cu tematică medicală (1.058 bucăți).

Până în momentul de față, colecția a mai fost valorificată prin intermediul a două expoziții temporare. Prima oară, în 23 mai 2008, a fost organizată expoziţia „2500 de ani de medicină ilustrată în numismatică” (comisari de expoziție: Sasi Nagy Béla și muzeograf Lucia Pop), în cadrul căreia au fost expuse aproximativ 600 de piese. A doua oară, în 28 decembrie 2021, a fost deschisă expoziția „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală” (comisar de expoziție: muzeograf dr. Marius Câmpeanu).

Vernisajul expozițiilor temporare se va desfășura miercuri, 21 decembrie 2022, de la ora 12.00, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (Baia Mare, str. Monetăriei, nr. 1-3).

Vă așteptăm cu drag!

Share This Post On