Denar roman descoperit recent la Dămăcușeni

Recent, pe teritoriul satului Dămăcușeni (oraș Târgu Lăpuș, jud. Maramureș) localnicul, pasionat de istorie, Molnar Andrei Bandi, a descoperit o monedă nu departe de una din terasele râului Lăpuș. Respectându-se normelor legislative în vigoare, moneda a fost predată, imediat după descoperire, Primăriei orașului Târgu Lăpuș, care la rândul ei a a predat-o Direcției Județene pentru Cultură Maramureș. Apoi, moneda a fost încredințată spre custodie temporară Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în vederea cercetării și publicării piesei. În urma verificării zonei nu au fost descoperite la suprafață alte vestigii care să poată fi puse în legătură cu moneda descoperită.
În urma analizării monedei s-a constatat că este vorba despre o monedă de argint, mai precis o monedă romană, nominalul acesteia fiind denarius, iar ca datare ea aparține secolului II p. Chr.
Moneda este cu atât mai importantă cu cât astfel de descoperiri sunt destul de rare în județul Maramureș. De exemplu, din Depresiunea Maramureșului ne sunt cunoscute ca sigure doar 15 monede databile în sec. II p. Chr., provenind din 6 localități moderne: Călinești (o monedă de la Antoninus Pius), Giulești (o monedă de la Commodus), Ieud (două monede din perioada împăratului Traian Traian), Petrova (o posibilă monedă cu inscripția “via Traiana”), Sarasău (cel puțin o monedă cu Faustina II descoperită într-un tezaur) și Sighetu Marmației (cu nouă monede descoperite databile din perioada împăratului Traian până la Commodus). Importanța monedei descoperite la Dămăcușeni este cu atât mai mare cu cât aceasta este prima monedă romană din secolul II p. Chr. cunoscută din zona Depresiunii Lăpușului.

🖋Marius Ardeleanu, muzeograf
Raul Cardoș, muzeograf

#denarroman
#MuzeulJudețeandeIstorieșiArheologieMaramureș

Share This Post On