Digitalizarea clișeelor pe sticlă

#muzeubaiamare

Primul negativ pe sticlă sau clișeu pe sticlă, a fost inventat de Frederick Scott Archer în 1851, urmat de medicul și fotograful britanic Richard Leach Maddox în anul 1871, care a venit cu câteva îmbunătățiri. Clișeele pe sticlă au fost folosite în special de către profesioniști până la sfârșitul anilor 1960.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș deține aproximativ 13.000 de clișee pe sticlă, cele mai multe aparținând fotografului băimărean Suba Zoltan (1911-2009). Instituția digitizează și arhivează aceste plăci fotografice pentru a asigura păstrarea informațiilor istorice valoroase.
Clișeele pe sticlă sunt obiecte foarte fragile și este necesară o manipulare foarte atentă. Operatorii care intră în contact direct cu clișeele trebuie să poarte mănuși pentru a nu intra în contact cu contaminanți, care se găsesc pe suprafețele lor (uleiuri, acizi), dar protejează și mâinile manipulatorului de potențialele margini ascuțite. De asemenea, este necesară o manipulare atentă pentru evitarea fisurilor, zgârieturilor, spargerilor. Arhivarea plăcilor fotografice trebuie făcută pe hârtie de înaltă puritate și depozitate în dulapuri metalice la temperatura camerei. Se evită expunerea la lumina directă a soarelui, la căldură extremă, pentru că acestea pot afecta serios imaginea conținută.

Clișeele pe sticlă sunt unele dintre cele mai fragile bunuri culturale mobile cu care lucrează muzeografii, conservatorii și restauratorii din muzee, iar digitalizarea clișeelor pe sticlă, necesită un nivel special de îngrijire și o atenție în plus. Datorită fragilității, digitalizarea este adesea singura modalitate de a permite accesul la conținutul clișeelor pe sticlă, fără a le pune în pericol. Înaintea scanării, clișeele pe sticlă trebuiesc curățate atentă, cu o perie cu peri moi, fără a fi expuse agresiunii mecanice și abia după aceea, se poate efectua scanarea propriu zisă.
În muzeul nostru scanarea clișeelor pe sticlă folosește tehnica recentă, cu rezoluție și setări ridicate pentru a putea fi reproduse în format mare. Scanarea se realizează cu un aparat de scanat Epson Perfection V700 Photo. După scanare arhivarea imaginilor se face pe un hard disk extern.

✍️ Alina Filip, referent de specialitate

Share This Post On