Dublă lansare de carte la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Dublă lansare de carte la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Vineri, 22 iunie 2018, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, str. Monetăriei, nr.1-3, va avea loc o dublă lansare de carte.
De la ora 11,00, va fi lansat volumul De la imperiu la regat. Românii basarabeni și Marele Război (editori Gheorghe Negustor și Mircea-Cristian Ghenghea), ce reunește zece studii ale unor tineri istorici care au la activ un palmares științific remarcabil, cunoscuți prin cercetări și publicații notabile, care reprezintă ele însele garanția unui demers științific de înalt nivel și probitate intelectuală. Sumarul volumului evidențiază aspecte diverse, dar semnificative, mai puțin sau chiar deloc cunoscute despre oameni, fapte și întâmplări din România și din Basarabia, care au precedat și au pregătit unirea Basarabiei cu Ţara. Printre subiectele abordate se numără: „scenariile alternative” ale identității basarabene la începutul secolului XX, eschivarea recruților basarabeni de la încorporarea în armatele țariste în timpul războiului, nobilimea basarabeană și Marele Război, Onisifor Ghibu și activitatea Astrei basarabene, primele luni ale revoluției ruse în Basarabia, români în refugiu la Odesa și Herson în 1917-1918, atitudinea Franței la intrarea armatei române în Basarabia, Ion Mihalache și Basarabia, recunoașterea unirii Basarabiei cu România în presa internațională.
De la ora 13,00, va fi lansat cel de-al patrulea volum al lucrării O istorie antropologică a morții (autor Ioan Botiș). Prezentul volum încearcă să reconstituie istoria mentalităților diferitelor comunități umane din preistorie până în contemporaneitate având în centrul său moartea și atitudinile omului față de aceasta, riturile și ritualurile funerare, mentalitățile și imaginarul care au luat naștere în legătură cu acest prag limită.
Vă aşteptăm cu drag!

Share This Post On