Expoziția itinerantă „Mari aviatori brașoveni” la Baia Mare

Joi, 27 aprilie 2023, ora 13.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3, va avea loc vernisajul expoziţiei tematice „Mari aviatori brașoveni”

Expoziţia, organizată în colaborare cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, prezintă activitatea comandorului Ioan Peneș, participant în Primul Război Mondial, și a cinci aviatori militari din cel de-Al Doilea Război Mondial: comandor Dan Valentin Vizanty, comandor Ioan Milu, comandor Emil Droc, comandor Eugeniu Pârvulescu și comandor Alexandru Frim.

Expoziția cuprinde obiecte personale care au aparținut aviatorilor, fotografii, brevete, publicații din perioada interbelică și machete de avioane. Prin intermediul unor tablete de diferite dimensiuni sunt prezentate în permanență filme despre aviatorii brașoveni care s-au remarcat prin pasiune pentru aviație, curaj, tărie de caracter și perseverență, dând aviației române, mai ales începând cu secolului XX, dar și după aceea, performanțe comparabile cu cele ale unor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic și tehnologic.

Cu sprijinul Aeroportului Internațional Maramureș și a Aeroclubului Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare sunt expuse Cartea de onoare a Aeroportului Baia Mare (datată februarie 1972) și o colecție de aparate de bord, acestea reprezentând elementul de istorie a aviației maramureșene în cadrul expoziției de față.

Expoziția va fi deschisă în perioada 27 aprilie– 25 iunie 2023, inclusiv de Noaptea Muzeelor 2023 (13 mai).

Curatorii expoziției sunt Traian-Constantin Dumbrăveanu (Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov) și dr. Marius Câmpeanu (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş).

Vă așteptăm cu drag!

Share This Post On