În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic

„În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic” este prima expoziţie din cea de-a doua serie de expoziţii temporare cuprinse în cadrul proiectului „Mari civilizaţii ale antichităţii, ediţia a II-a”. Expoziţia reprezintă o premieră pentru oraşul nostru, la fel cum în premieră au fost expuse în cadrul unei expoziţii, piesele egiptene ce fac parte din fondul vechi al muzeului. Vizitatorii expoziţiei vor face cunoştinţă cu riturile funerare egiptene, mai exact cu ritualul de trecere în viaţa de apoi – momentul îmbălsămării şi mumificării celui decedat.

egipt

Expoziţia cuprinde reconstituirea unei camere funerare, plecând de la modelul camerei funerare a lui Tutankhamon, astfel sarcofagul de piatră şi picturile ce decorau pereţii camerei funerare a acestuia, au fost recreate în cadrul expoziţiei. Reconstituirea mai cuprinde pe lângă personajul în curs de mumificare, alte două personaje, un preot şi o femeie egipteană, costumate în vestimentaţie specifică, personaje ce iau parte la etapele premergătoare trecerii celui decedat în lumea de dincolo.

Expoziţia face parte din proiectul cultural „Mari civilizaţii ale antichităţii, ediţia a II-a”, proiect realizat în anul 2012 cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi poate fi vizitată şi în prezent.