O altfel de vizită la muzeu

O vizită inedită la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a fost efectuată vineri 12 octombrie 2018, de către copiii din clasele gimnaziale ale şcolii din Oarţa de Sus. Pe lângă vizitarea expoziţiilor muzeului, în cadrul programului educaţional Muzeul Viu, copiii au putut atinge şi analiza în detaliu diferite replici după diverse obiecte din ceramică, piese de armament, monede antice romane, piese de podoabă şi accesorii vestimentare.

Tot cu această ocazie s-au ţinut şi o parte din activităţile clasei de patrimoniu constituită în cadrul proiectului cultural Comori din Ţara Codrului. Astfel, în cadrul clasei de patrimoniu le-a fost prezentat elevilor îndeapoape, diferite artefacte arheologice descoperite la Oarța de Sus în complexul de cult din epoca bronzului de pe „Ghiile Botii”, replici după monede din tezaurul de denari imperiali romani descoperit pe „Ograde”, au urmărit filmuleţe în care era prezentat modul în care îşi făureau oamenii din acele timpuri uneltele din piatră sau vasele ceramice.

O activitate aparte a constituit-o vizitarea laboratorului de restaurare şi conservare, precum şi a depozitului de arheologie, unde copiii au avut posibilitatea de a intra în contact cu toate categoriile de specialişti care activează într-un muzeu, să îşi facă o imagine cât mai completă în ceea ce priveşte întreaga muncă de cercetare, conservare, valorificare şi protejare a patrimoniului arheologic. Copiii au putut urmări astfel întregul traseu pe care artefactele arheologice îl urmează de la descoperirea lor pe şantierele arheologice (ei vizitând o săpătură arheologică în cadrul Zilei Porţilor Deschise pe şantierul de pe Măgura) şi până la expunerea lor în expoziţiile muzeului, trecând prin complexul proces de prelucrare, restaurare şi conservare în laboratorul şi depozitul muzeului. La final, pentru a încerca cu propriile lor mâini meseria de restaurator, copiilor le-au fost date câteva cioburi provenind de la replici după cahle ceramice de sobă sparte pe care au trebuit să le restaureze chiar ei.

Share This Post On