Tabăra de arheologie experimentală pentru copii

În perioada 19 – 25 iulie 2015 în staţiunea Şuior, la situl arheologic de la Bozânta Mică – Grind (jud. Maramureş) şi la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a avut loc prima ediţie a „Taberei de arheologie experimentală pentru copii” organizată de Raio Press (Bucureşti) în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare) şi Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare).
Tabăra a fost inclusă în cadrul Proiectului Educaţional Internaţional „DISCOVERY-DESCOPERĂ LUMEA!”. În cadrul acesteia, 40 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 149 din Bucureşti (clasele V-VIII) au cunoscut tainele meseriei de arheolog, au învăţat cum se confecţiona ceramica lucrată cu mâna şi la roata olarului, au deprins meşteşugul ţesutului la războiul vertical şi au experimentat procesul confecţionării unei cămăşi din zale de fier.
Programul taberei a fost împărţit pe zile, astfel încât să fie cât mai variat şi mai bine organizat. Prima zi de activităţi a fost dedicată atelierului “Micul Arheolog”. Copii, însoţiţi de patru profesori (Dorin Motohon, Ionica Vasile, Diana Moţ şi Iuliana Mitrache) şi cinci arheologi (Sorana Ardeleanu, Ancuţa Bobînă, Dan Pop, Bogdan Bobînă şi Marius Ardeleanu) au desfăşurat timp de o zi, la situl arheologic de la Bozânta Mică-Grind, activităţi specifice muncii de arheolog. Le-au fost prezentate iar apoi au experimenta ei înşişi metodele prin care se identifică, cercetează şi documentează un şantier arheologic (acţiunea de cercetare de suprafaţă, sondajul arheologic şi cercetarea sistematică, documentarea prin fotografie şi desen arheologic, conservarea şi depozitarea materialelor descoperite).
A doua zi a fost dedicată ceramicii lucrate cu mâna şi la roata olarului. Ziua a debutat printr-o vizită la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Maramureş unde au fost vizitate expoziţiile de bază ale muzeului. În acest fel elevii beneficiind de un ghidaj specializat, au putut vedea unde ajung piesele ceramice descoperite pe un şantier arheologic şi s-au familiarizat cu diferite civilizaţii ale antichităţii. După o scurtă prezentare despre tehnicile de modelare, decorare şi arderea ceramicii lucrate cu mâna şi la roată, pe şantierul arheologic de la Bozânta Mică, elevii, împărţiţi în două grupe au reuşit să modeleze forme ceramice lucrate la roată (coordonaţi de olarul Raul Vasile), imitaţii după cele găsite pe şantierul arheologic şi au confecţionat măşti la atelierul de modelat din lut (coordonaţi de prof. Andreea Şchiopu de la Liceul de Arte Baia Mare).
Atelierul de ţestut la război vertical după model antic s-a desfăşurat în ce-a de a treia zi de activităţi. Acesta s-a desfăşurat la sediul Muzeului şi a implicat o incursiune în istoriea firului de lână de la lâna de la oaie până la cămaşa finită. Au fost explicate toate metodele de producere, preparare, prelucrare a firului de lână, apoi elevii au avut ocazia să testeze lucrul la patru războaie de ţesut manual de tip antic (vertical). De asemenea fragmentele de ţesătură lucrate la războaiele de ţesut verticale au fost cusute şi legate cu brâuri de lână confecţionate de ei. În paralel s-a desfăşurat şi atelierul de lucru de confecţionat o cămaşă de zale din fier şi de probare de costume militare şi civile antice (replici).
În vederea promovării activităţilor din cadrul taberei, vineri, la sediul Muzeului a fost vernisată o expoziţie temporară (ce va fi deschisă în perioada 24 iulie-07 august). În cadrul expoziţiei sunt prezentate, în trei vitrine, piesele realizate de elevi în cadrul atelierelor de ceramică lucrată la roata şi modelaj în lut, de cusut, ţesut şi împletit. Sunt expuse de asemenea şi cele patru războaie de ţesut verticale folosite de elevi, atelierul de confecţionat cămaşă de zale din fier, precum şi piesele de armament prezentate şi probate în timpul taberei. Pe pereţi, prin intermediul unor fotografii realizate de Zamfir Şomcutean sunt prezentate diferite aspecte din timpul atelierelor de lucru.
Scopul acestei tabere a fost de a oferi participanţilor (elevi de gimnaziu, profesori) posibilitatea să descopere, prin intermediul arheologilor de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi membrilor şi voluntarilor Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria tainele unor civilizaţii ce au existat în antichitate pe teritoriul actualului judeţ Maramureş, să participe activ la activităţile de pe un şantier arheologic şi să se iniţieze in diferite tehnici şi meşteşuguri specifice prin intermediul unor ateliere de arheologie experimentală şi alte activităţi prin care elevii să îşi însuşească cunoşinţe despre arheologie si istoria locală.

tabara_arheologie_experimentala4

tabara_arheologie_experimentala3

tabara_arheologie_experimentala2

tabara_arheologie_experimentala1