Vă propunem să faceți cunostință cu depozitul muzeal.

#MuzeuBaiaMare#

Cele mai multe muzee dispun de cel puțin un spațiu organizat în care păstrează patrimoniul cultural. O bună parte din bunurile culturale mobile, cu excepția celor care participă la expoziții, se află în depozite, unde își petrec cea mai mare parte a „vieții” lor.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș are două depozite de arheologie, depozitul central, aflat în interiorul edificiului și cel exterior, amenajat într-o construcție din curtea interioară. Deși nu au fost proiectate pentru această funcțiune, imobilele fiind construite în cursul secolului al XVIII-lea (1734-1739, 1782), ambele locuri oferă condiții prielnice păstrării bunurilor culturale mobile, fiind prevăzute cu unităţi de păstrare a valorilor patrimoniale. Depozitul central este situat la etajul corpului B al complexului arhitectural și putem spune că îmbracă forma literei „L” (foto). Există două căi de acces în depozit: una din curtea interioară a muzeului, intrare care se face pe scări din lemn cu balustrade metalice, iar cea de a doua se face direct de pe terasa clădirii. Depozitul de arheologie se află pe acelaşi palier cu Biblioteca și cu depozitul de Carte Veche al muzeului, cu o suprafață de cca. 460 metri pătraţi adăpostește 12 săli, 9 folosite pentru depozitare, iar restul pentru: birou conservator, grup sanitar și un mic laborator cu dotări reduse.
În depozitele de arheologie ale muzeului predomină, în proporție de 70%, materialele anorganice, în special ceramică, piatră și metal (bronz și fier), diferența fiind ocupată de materiale de natură organică (os, lemn, piele). Patrimoniul arheologic depășește 36.700 numere de inventar. Bunurile culturale mobile provin din cercetări arheologice (sistematice, preventive, de suprafaţă), cercetări de teren, descoperiri întâmplătoare, achiziţii şi donaţii.

În următoarele expuneri veți observa aspecte tipice conservării preventive: microclimatul, organizarea depozitului, manipularea și transportul obiectelor, întocmirea documentației caracteristice și multe alte surprize.
Mulțumim colegului nostru Zamfir Șomcutean pentru fotografiile realizate.

✒️ Monica Ghiman, conservator bunuri culturale mobile

Share This Post On