Vas din ceramică de tip haban descoperit la Cetatea Chioarului

#MuzeuBaiaMare
#CetateaChioarului

Vasele de gătit și servit masa, pipele, cahlele pentru sobe, toate acestea sunt modelate din lut. După forma, culoarea și tehnica utilizată le putem determina vechimea. Ceramica descoperită în cetatea Chioarului se datează între secolele XV-XVIII și provine din ateliere locale, cu excepția vasului de tip haban. Habanii erau ceramiști foarte apreciați pentru tehnica lor având ateliere la Vințu de Jos și Vurpăr. Ceramica este o faianță fină, cu o paletă cromatică aparte, cu smalț mineral preparat cu cobalt, cositor și antimoniu, după tehnici azi necunoscute. Vasele habane erau foarte apreciate la vremea respectivă, iar casele regale comandau ceramica lor.

Vasul din fotografie a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Cetatea Chioarului și azi face parte din patrimoniul muzeal. Existența acestui vas în cetate atestă faptul că în perioada medievală locuitorii cetății Chioarului aveau acces și la veselă mai scumpă, așa cum este ceramica habană care la vremea respectivă era un lux. În cea mai mare parte se utiliza ceramica din atelierele locale pentru uz frecvent, dar utilizau și asemenea vase de finețe deosebită.

În cadrul cetății, pe lângă soldații și meșteșugarii care aveau activități specifice era prezentă și o elită printre care se număra căpitanul cetății, dar și alte personaje care au fost prezente în vizite mai lungi sau mai scurte. Acestei elite îi era destinată ceramica și vasele de lux, cum este și exemplarul prezentat.

✒️Sorana Mișca, muzeograf

Share This Post On