Zilele Europene ale Arheologiei, ediția 2022

Prima serie de evenimente dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei fost organizată la inițiativa Ministerului Culturii din Franța în anul 2010 și s-a extins treptat, în mai multe țări de pe continent, inclusiv în România, începând din 2020.

Cu ocazia ediției 2022 a Zilelor Europene ale Arheologiei, Consiliul Județean Maramureș organizează, în data de 17 iunie 2022, o conferință, în cadrul căreia colegul nostru dr. Marius Ardeleanu va susține comunicărea „New archaeological research in Maramureș County: the Roman camp from Coștiui”.

Evenimentul este un bun prilej pentru a aduce în atenția publicului aspecte din activitatea recentă a colegilor arheologi, cu un rol important atât în ceea ce priveşte dezvoltarea patrimoniului muzeal, cât şi creşterea prestigiului instituţiei. Ne referim la cercetările arheologice sistematice şi preventive, supravegherile arheologice, cercetările arheologice de suprafaţă şi, nu în ultimul rând, descoperirile întâmplătoare.

În anul 2021 Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a desfășurat un număr de 21 de astfel de cercetări. Cercetările arheologice sistematice au ca obiectiv principal cercetarea unor situri pe o perioadă de mai mulți ani. În 2021, în Maramureș, cercetări arheologice sistematice s-au desfășurat la una dintre peșterile de la Sălnița – punctul peștera Șura Dracului (com. Vima Mică) și la fortificația dacică de la Oarţa de Sus – punctul Dealul Măgura (com. Oarța de Jos).

Arheologi specialiști de la muzeul băimărean au participat în 2021 și la cercetări arheologice preventive în alte județe, cercetări inițiate ca urmare a construirii autostrăzii, în cadrul proiectului: Proiectare și execuție autostrada Brașov – Târgu-Mureș – Cluj – Oradea, SECȚIUNEA 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău, Subsecțiunea 3B5: Nușfalău – Suplacu de Barcău (km 66+500 – km 80+054.044) (Zăuan, jud. Sălaj) sau a Drumului de legătură DN 69 – A1 (jud. Timiș) Sit arheologic nr. 9, km. 9+500 – 9+700 (Pișchia, punctul pădurea Cerneteazului, jud. Timiș).

De asemenea, arheologi de la muzeul băimărean au participat și la șantierul școală de la Sînmihaiu Almașului – Dealul Bogatului (jud. Sălaj).           Îmbogățirea patrimoniului muzeal se face și prin identificarea de noi situri prin cercetări arheologice de suprafață. S-au efectuat astfel de cercetări non-invazive pe cuprinsul localităţilor Mesteacăn și Vărai, Rus, Seini, punctual Tarda, Petrova, comuna Strâmtura, comuna Bistra, orașul Dragomirești, comuna Moisei, comuna Repedea, comuna Sălsig și în comuna Gârdani.

Supravegheri arheologice, determinate de lucrările de construire din zonele cu potenţial sau eventual potenţial arheologic, au fost întreprinse în județul Maramureș la Groşii Ţibleşului, Baia Sprie și Tăuții Măgherăuș.

burst
Share This Post On