Sestertius roman Iulia Mamaea

Sestertius roman Iulia Mamaea

Cu ocazia săpăturilor arheologice sistematice desfăşurate în perioada august – septembrie 2010 la Bozânta Mică (com. Recea, jud. Maramureş) în punctul „Grind”, a fost descoperită de către Dorian Ghiman, restaurator la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, o monedă de bronz.
Piesa este un sestertius roman având o greutate de 19,60 g și dimensiunile de 29 X 30 mm, starea de conservare fiind satisfăcătoare. Pe avers este reprezentată Iulia Mamaea, mama împăratului Severus Alexander, privind spre dreapta. Pe cap poartă o diademă, iar bustul este drapat. Pe revers este reprezentată zeița Fecunditas care este orientată spre stânga, întinzându-şi mâna dreaptă spre un copil care stă lângă piciorul ei drept, iar în mâna stângă ţine cornucopia. Legenda de pe avers este IVLIA MAMAEA AVGVSTA, iar pe revers aceasta este FECVNDITAS AVGVSTAE S. C (referințe: RIC IV/II, 668). Piesa, emisă de monetăria din Roma, se datează între 222 p. Chr. când Severus Alexander devine Augustus, deci implicit şi mama sa Augusta, şi 235 p. Chr., anul morţii sale.
Bibliografie: Raul Cardoş, Descoperiri monetare romane în Barbaricum-ul din zona de nord-vest a României (sec. II-IV p. Chr.), Marmatia 10/1, 2012, 131-163.
Informații furnizate de Raul Cardoș, muzeograf
Foto credit: Zamfir Șomcutean

SONY DSC
SONY DSC
Share This Post On